0 Item(s) - 0,00 €

Καλάθι αγορών(0)

Δεν υπάρχουν άλλα προϊόντα στο καλάθι σας
Σύνολο (με Φ.Π.Α.). 0,00 €
7 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΨΗΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΑΣΟ ΑΓΓΕΛΗ

7 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΨΗΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΑΣΟ ΑΓΓΕΛΗ

Mr Grill Oct 2, 2018 Τα Νέα μας 0 Comments

1)Τι ρόλο παίζει η πρώτη ύλη στο ψήσιμο ;

Η ποιότητα των πρώτων υλών είναι σημαντική για κάθε νόστιμο και ποιοτικό φαγητό , όμως ισχύει διπλά ως προς τα ψητά, καθότι αυτά δεν << καμουφλάρονται >> με περίτεχνες μαγειρικές και πληθωρικές σάλτσες. Για καλές προμήθειες , είναι σημαντικό να ξέρουμε και να εμπιστευόμαστε  τον κρεοπώλη μας . Επίσης καλό είναι να τον συμβουλευόμαστε για το τι θέλουμε να ψήσουμε και πώς. Τις περισσότερες φορές οι κρεωπόληδες (χασάπηδες) είναι και οι έμπειροι ψήστες .Έτσι , οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες , σε ότι αφορά λ.χ. το κατάλληλο είδος και πάχος μιας μπριζόλας , το σίτεμα της ή την ένταση της φωτιάς .

2)Πόση ώρα πριν βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο;

Αν βάλουμε τα κρεατικά κατευθείαν από το ψυγείο στη σχάρα , θα δυσκολευτούμε πολύ να επιτύχουμε τον επιθυμητό βαθμό ψησίματος στο εσωτερικό τους , καθώς η << καρδιά >> τους θα παραμείνει κρύα για αρκετά λεπτά . Το Κρέας πρέπει  << να πάρει μιαν ανάσα  >>, όπως λένε οι έμπειροι ψήστες ,ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος .Αν είναι καλοκαίρι και έχει υπερβολική ζέστη , ο χρόνος μπορεί να μειωθεί στα 30 λεπτά .Προσοχή: δεν αφήνουμε το κρέας εκτεθειμένο σε σκόνες και έντομα , αλλά το καλύπτουμε με μεμβράνη ή πετσέτα .

3)Λαδώνουμε ή όχι ?

Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να λαδώσουν τα κρεατικά για να μην κολλήσουν στη σχάρα . Αυτό δεν είναι απαραίτητο , αν η σχάρα μας είναι λαδωμένη . Το λάδωμα, όμως ,των κρεατικών προσθέτει πόντους νοστιμιάς . Δεν είναι απαραίτητο , όμως , αν έχει προηγηθεί μαρινάρισμα .

4) Αλατίζουμε πριν ή μετά ?

 Οι περισσότεροι ψήστες συμφωνούν :αλατίζουμε προς το τέλος του ψησίματος ή μετά από αυτό , γιατί το αλάτι « τραβάει »τα υγρά του κρέατος και το στεγνώνει .Αν  όμως τρώμε το μοσχάρι από ελαφρώς έως μετρίως ψημένο , μπορούμε να το αλατίσουμε από πριν , καθώς έτσι θα νοστιμίσει σε βάθος ,ενώ το ελαφρύ ψήσιμο θα διασφαλίσει το ζουμερό αποτέλεσμα.

+1 συμβουλή νοστιμιάς : προμηθευόμαστε  χοντρό θαλασσινό αλάτι ή την –πιο ακριβή – αφρίνα (άνθος αλατιού,fleur de sel),για να δώσουμε μια φίνα αλμυρή νότα και εξαιρετική γεύση στα ψητά μας . Επίσης, αναζητάμε την αγορά  σπέσιαλ αλάτια : καπνιστά , εγχώρια  ορυκτά με ήπια μεταλλικότητα και με ιδιαίτερα αρώματα και τόνους στη γεύση ,αναμεμειγμένα με αρωματικά κ.λπ.

5) Πόση ώρα ψήνουμε ;

Ακριβείς χρόνοι ψησίματος στη σχάρα δεν είναι εύκολο να οριστούν , γιατί εξαρτώνται από την καύσιμη ύλη , το είδος , το μέγεθος της ψησταριάς , το ύψος της σχάρας , το είδος και το πάχος του κρέατος , τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος , τον αέρα και το πόσο γρήγορα «εξαντλεί »τη θράκα κ.α. Εκτός , λοιπόν , από τους χρόνους που σας δίνουμε στις σελίδες που ακολουθούν , πάντα ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι ,ιδιαίτερα αν πρόκειται για χοιρινό ή κοτόπουλο , που τρώγονται μόνο καλοψημένα !

6) Γιατί είναι καλό να προσθέτουμε λεμόνι στο τέλος ;

Λίγο πριν αποσύρουμε το κρέας από τη σχάρα , ρίχνουμε λεμόνι , που νοστιμίζει και παράλληλα μας προστατεύει από τους επικίνδυνους πολυκυκλικούς  υδρογονάνθρακες που ελκύονται με την καύση του κάρβουνου , αν χρησιμοποιήσαμε τέτοιου είδους ψησταριά .

 

7) Τι εργαλεία θα χρειαστούμε ?

Μια βόλτα στα ειδικευμένα  μαγαζιά θα μας κατατοπίσει σχετικά με το τι θα χρειαστούμε για να ψήσουμε στη σχάρα. Μερικά  από τα εργαλεία που θα μας  « λύσουν τα χέρια » είναι τα ακόλουθα : φαρδιές σπάτουλες ( τουλάχιστον δύο ) για να γυρνάμε με ευκολία και χωρίς να διαλυθούν τα ψάρια και μπιφτέκια . Μια σχάρα που να κλείνει , με λαβή για μικρά ψάρια , λαχανικά  και άλλα υλικά .Καλές , μακριές  λαβίδες για το γύρισμα των κρεατιών , προτιμότερο χωρίς δόντια για να μη τα « τρυπάμε ».Μεταλλικά σουβλάκια με ξύλινες λαβές , για να μην καιγόμαστε .Ποδιές και γάντια θερμομονωτικά .Συρματόβουρτσα για να απομακρύνουμε τα καμένα λίπη  στις σχάρες .

Ακόμα θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε τις αντί κολλητικές μεμβράνες που δεν κολλάει το φαγητό μας, δεν βρωμίζει το μπάρμπεκιου και δεν έχουμε αναφλέξεις.

https://mrgrill.gr/memvrani-mantilakia-kathariasmou/245--ANTIKOLITIKES-MEMBRANES-PSISIMATOS-SET-2-FOURNOS-TIGANI-BBQ-PSISTARIA-NONSTICK-.html

για τις παραπάνω πληροφορίες συμβουλευτήκαμε και τον ειδικό στα κρέατα και φίλο Τάσο Αγγελή

που βρίσκεται στην Λεωφ. Βουλιαγμένης 170 Γλυφάδα τηλ. 2108980044

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*