Κάρβουνο VS Υγραέριο
VS
Ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο γκάζι
Πολλοί ιδρώνουν και ξεϊδρώνουν πάνω από τα κάρβουνα που δεν λένε να ανάψουν . Για το πότε είναι έτοιμη η μπριζόλα, τα παϊδάκια, ή το χταπόδι ο ψήστης θα ακούσει τόσες γνώμες όσοι και οι καλεσμένοι μπορεί και περισσότερες . Ναι ,το ψήσιμο στη σχάρα δεν είναι εύκολη υπόθεση , ειδικά για όλους όσοι δεν το έχουν επιχειρήσει ποτέ στη ζωή τους . Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να ανάψεις το μάτι της κουζίνας και να βάλεις την κατσαρόλα στη φωτιά . Χρειάζεται εξοπλισμός , που δεν είναι αυτονόητος , δηλαδή δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια . Χρειάζεται να ξέρουμε τα βασικά για το άναμμα της φωτιάς ή για τη λειτουργία των ψησταριών με υγραέριο . Να γνωρίζουμε τι είδους κρεατικά ή ψάρια κάνουν για τη σχάρα και πώς θα μας τα ετοιμάσει ο προμηθευτής μας . Χρειάζεται να ξέρουμε τι είδος μαρινάδες ταιριάζουν με τι , πόση ώρα μαρινάρουμε και πόση ώρα θέλουν τα υλικά ψήσιμο . Και - το πιο σημαντικό – χρειάζεται επανάληψη για να αποκτήσουμε μια κάποια εξοικείωση . Αυτού του είδους τις απορίες ευελπιστεί να λύσει ετούτο το εγχειρίδιο και να γίνει ο πιο αξιόπιστος βοηθός μας στη δύσκολη επιχείρηση << ψήσιμο στη σχάρα >>.
Ας δούμε , σε πρώτη σε φάση , τα είδη των ψησταριών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τι πρέπει να ξέρουμε γι΄ αυτά προτού επιλέξουμε .
ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
https://mrgrill.gr/19-karvounou
Για όσους επιμένουν παραδοσιακά
- Κατάλληλες για τα περισσότερα σπίτια , αφού πωλούνται σε ποικίλα μεγέθη , σχήματα και στο στυλ και διαθέτουν σκάλες 3-4 θέσεων για τη σχάρα , ανάλογα με το τι θέλουμε να ψήσουμε .
- Το βασικό μειονέκτημα τους είναι ότι το άναμμα της θράκας δεν είναι εύκολη υπόθεση , ιδιαίτερα για τους αρχάριους . Επίσης , δεν είναι πρακτικές για διαμερίσματα , καθώς τα κάρβουνα λερώνουν , βγάζουν κάπνα που πιθανόν να ενοχλεί τους γείτονες και ο εξοπλισμός απαιτεί επίπονο καθάρισμα μετά το ψήσιμο .
- Από την άλλη , πολλοί υποστηρίζουν ότι μόνο το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά καπνιστού σε κρεατικά , ψαρικά και θαλασσινά.
Τα είδη ψησταριών με κάρβουνα που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι τα ακόλουθα :
Γαλβανιζέ
Απλές και οικονομικές , σε πολλά μεγέθη .Το μόνο τοε ελάττωμα είναι ότι συνήθως δεν έχουν ρόδες για μεταφορά.
Μεταλλικές τρόλεϊ
Μοντέρνες , πρακτικές και ελαφριές , αυτές οι ψησταριές είναι λίγο ακριβότερες από τις γαλβανιζέ , αλλά με πολλά βοηθητικά εξαρτήματα ,όπως ρόδες ή ράφια .Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και πολλές έχουν και καπάκι που , αφενός μετατρέπει την ψησταριά σε φούρνο , για ψήσιμο ογκωδών κομματιών ,και , αφετέρου , με το κλείσιμο εγκλωβίζεται η θερμότητα και συντομεύει ο χρόνος ψησίματος .Οι ψησταριές αυτές είναι κατάλληλες για κάπνισμα ( προσοχή στις οδηγίες του κατασκευαστή ).
Μαντεμένιες
Από τις καλύτερες επιλογές , αφού το μαντέμι ( χυτοσίδηρος ) είναι καλός αγωγός της θερμότητας και τη διαχέει ομοιόμορφα για πολλή ώρα .Πωλούνται έτοιμες ,αλλά μπορούμε να παραγγείλουμε από σιδεράδικο , σε συγκεκριμένες διαστάσεις .Προσοχή όμως , γιατί το μαντέμι σπάει εύκολα και δεν ξανακολλά . Στην αγορά βρίσκουμε , επίσης , και μαντεμένιες με καπάκι.
Μόνιμες χτιστές
Από τις πιο καλές επιλογές , αν διαθέτουμε αυλή , κήπο ή μεγάλη και προστατευμένη βεράντα. Κατασκευάζονται από προκάτ κομμάτια μπετόν ( σκυρόδεμα ) σε συνδυασμό με πυρότουβλα , ελαφρόπετρα πυροτσιμέντο και άλλα ελαφρά και θερμοαγώγιμα υλικά .Αν θελήσουμε να χτίσουμε ψησταριά στο μπαλκόνι , είναι καλό να συμβουλευτούμε μηχανικό , καθώς το βάρος τους συχνά μπορεί να είναι απαγορευτικό για τις αντοχές ορισμένων μπαλκονιών .Επίσης , θα πρέπει να γίνει μελέτη για την εγκατάσταση καμινάδας .Το πλεονέκτημα τους είναι η επιλογή πολλών διαστάσεων και στυλ καθώς και η εγκατάσταση βοηθητικών λειτουργιών ,όπως θέση για φιάλη γκαζιού , βρύση , βοηθητικοί πάγκοι και πεζούλια , αποθηκευτικά ράφια για τα ξύλα και τα εργαλεία , σούβλα με μοτέρ κ.α.
ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΜΕ ΓΚΑΖΙ
https://mrgrill.gr/17-ygraeriou
Όχι άλλο κάρβουνο !
- Είναι από τις πιο εξελιγμένες ψησταριές της παγκόσμιας αγοράς και πιο ακριβές , γεγονός όμως που αντισταθμίζεται από την απουσία κάρβουνου και κάπνας , καθώς και από τον σχεδόν πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο .Λειτουργούν με φιάλη υγραερίου και διαθέτουν όλες τις παραμέτρους ασφαλείας .
- Οι ψησταριές γκαζιού διαθέτουν - ανάλογα με το μοντέλο - ποικιλία βοηθητικού εξοπλισμού , όπως μαντεμένιες σχάρες ,πλάκες ψησίματος ( για μπιφτέκια , λαχανικά , ή μικρά ψάρια , τα οποία κολλάνε εύκολα ) , εστία γκαζιού ( για παράλληλο μαγείρεμα συνοδευτικού πιάτου ) , καπάκι για κλειστό ψήσιμο φούρνου με κυκλοφορία αέρα , θερμόμετρο για έλεγχο του ψησίματος , ράφια και βοηθητικά εργαλεία κ.λπ.
- Παλαιότερα βρίσκαμε ψησταριές υγραερίου με ηφαιστειακές πέτρες και με μπριγκέτες ( μαύρες ή άσπρες τετραγωνισμένες πέτρες ). Και τα δύο είδη έχουν πλέον καταργηθεί , γιατί οι μέν πέτρες προκαλούσαν έντονη ανάφλεξη , οι δε μπριγκέτες χρειάζονταν συνεχώς καθαρισμό.
- Οι ψησταριές υγραερίου που βρίσκουμε στην αγορά περιλαμβάνουν διαχύτη θερμότητας . Πρόκειται για μια μεταλλική πλάκα που βρίσκεται πάνω ακριβώς από τις φλόγες του γκαζιού και διαχέει τη θερμότητα τους ομοιόμορφα , χωρίς να αφήνει το φαγητό που ψήνεται να έρθει σε επαφή με τις φλόγες .Επιπλέον , καθαρίζεται εύκολα , πράγμα που πρέπει να κάνουμε επιμελώς μετά από κάθε ψήσιμο , γιατί τα καμένα λίπη παίρνουν εύκολα φωτιά !